Per què fem unes jornades d’autogestió?

Per què fem unes jornades d’autogestió?

La societat en la que vivim basada en el consum irracional, la contínua delegació i la sofisticada tecnificació de les nostres vides genera una gran dependència en les persones.

La majoria dels aspectes importants que conformen la nostra vida, aquelles coses que ens fan falta per viure, no les gestionem directament nosaltres sinó que les tenim delegades en altres persones, empreses o institucions. Incapaços de gestionar o de autogestionar la nostra vida, creiem que tot ho podem solucionar amb els diners o amb contractacions externes.

D’aquesta manera la societat actual és una gran fàbrica de persones dependents i cada vegada som més incapaços de gestionar les nostres necessitats. Amb el pas del temps i del idealitzat progrés hem anat perdent habilitats que ens acompanyaven des dels principis dels segles.

I aquesta no és una qüestió baladí, ja que la dependència, el fet d’anar perdent quotes d’autogestió de la nostra vida, ens fa més dèbils i més vulnerables davant dels estaments del poder, els quals, evidentment, son els que en treuen rèdit, un rèdit planificat i summament estudiat.

Quan més depenguem de l’estat, institucions o de les petites o grans empreses més esclaus serem d’ells i de menys llibertat gaudirem i gran part del nostre salari (els que en tenen) servirà per cobrir totes aquells necessitats que tenim delegades, ja sigui per falta de temps o per no tenir la capacitat de gestionar-les. Així  que aquesta dependència, aquesta incapacitat d’autogestionar les nostres vides, encara ens empobreix una mica més.

Aquest raonament el podem traslladar tan a les petites o les grans necessitats de la nostra vida, des de la nostra salut, al cura dels nostres fills o a qüestions més pràctiques i quotidianes de la nostra llar.

Antigament, qui més o qui menys,  posseïa les suficients habilitats per poder autogestionar la majoria de les necessitats  bàsiques de la seva vida, de la seva família i de la seva casa. Actualment, això no succeeix així, ens hem anat convertint en éssers inútils, incapaços de fer gairebé res amb les nostres pròpies mans i el nostre enginy. Conformant-nos, d’aquesta manera, com a persones dependents, dependència de la qual es beneficien els estaments del poder (polític, mercantil, financer…). Ens passem la vida treballant pels demès, estudiant i especialitzant-nos per treballar pels demés i ens oblidem de la nostra pròpia vida. És evident que la falta de temps propi i l’alt grau de tecnificació del nostre entorn més immediat i la hiperespecialització, encara dificulta més l’autogestió de les nostres vides, però això no ens ha de servir d’excusa per no intentar assolir-ho.

Creiem que hauríem de reapropiar-nos de les nostres vides, trencar l’alienament en el qual vivim. Creiem que aquest hauria de ser el  nostre camí i és per aquest motiu que muntem aquestes jornades d’autogestió.

Entenem que unes jornades d’autogestió no son més que un gra de sorra en mig del desert, que tan sols son un petitíssim pas, però no per això li traurem rellevància i apostem per redirigir la nostra energia per aquest camí. Intentem fomentar l’autonomia en les persones,  i trencar aquesta dependència que ens fa ser uns moderns esclaus. Generar autonomia en les persones, també és generar autonomia en el col·lectiu. Un col·lectiu de persones autònomes sempre serà més fort que un col·lectiu de persones dependents. I al cap i a la fi, només serà a través de l’autogestió col·lectiva repleta de xarxes de suport mutu, que podrem deslligar-nos totalment de les cadenes que ens fan esclaus d’aquells que treuen rèdit de la nostra dependència.

Així mateix, també entenem aquestes jornades com un acte de suport mutu entre nosaltres, una manera de compartir i socialitzar els nostres coneixements i habilitats, sense la necessitat de cap “expert” professional mercantilitzat. Per que creiem que el suport mutu, no només ens ha de servir per guarir les nostres ferides (ajuda a un company quan ho necessita, aturar un desnonament, etc.) sinó que també ha de servir per construir la societat en la que volem viure.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: